Missing Link: schokabsorptie tijdens wandelen

Soleus

De soleus spier maakt deel uit van de kuitspiergroep, deze spier is de middelste laag van 3 en start vanop de achterzijde van het scheenbeen aan de buitenste zijde. Zijn einde ligt aan de binnenkant van het hielbot en zijn pees is het diepste stuk van de achillespees. Door deze ligging is deze spier optimaal geschikt voor de landingsfase van het wandelen. Het afrollen van de voorvoet wordt door de diepste laag kuitspieren uitgevoerd, het afstoten met de voet dan weer door de bovenste laag.

Voornaamste functie: schokabsorptie bij landingsfase (voornamelijk slenteren)  en houding

Lokaal (éénzijdig) kan deze spier een factor zijn voor herhaaldelijke omgeslagen enkels, achillespeesontstekingen, “stijve” enkels, tintelingen/voosheid in de voet, koude voeten en zo verder. Dit komt door de nabije connectie met de (slag)aders en zenuwen gelegen in de kuit.

Globaal gesproken zorgt de soleusspier bij voeten op de grond voor O-benenstand. Deze is dan functionele afwijking, want houding verzorgen is een functie van de spieren. Dit geeft een impact op het bekken.

In ruglig of al zittend zien bij stijfheid van deze spier een beweging van de grote teen naar binnen en naar onder toe.

Verder op neurologische links, zijn zowel de diepe heupstabilisatoren als deze spier door hetzelfde niveau van zenuw geïnnerveerd (S1).

Onderzoek om mogelijke oorzaak:

*lokale mobiliteit controleren van enkel en omliggende gewrichten
*spieronevenwichten controleren rond bekken/rug
*elasticiteit testen

 

Behandeling:

  • mobiliteitsprobleem: mobilisaties en manipulaties
  • spieronevenwicht: kracht- en stabiliteitstraining (core stability)
  • elasticiteitsverlies: spierstretching + springtouwoefeningen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.