Waarom je lichaamsvorm je workout bepaalt!

Soorten lichaamsvorm:

  • Ectomorf: Smalle gewrichten, tenger gebouwd, weinig spier en vetmassa
  • Mesomorf: Natuurlijke brede schouders, smalle taille, atletisch gestalte
  • Endomorf: Sterk gespierd, relatief veel vetmassa, kort gebouwd

Iedereen herkent zich meer of minder in één van deze 3. Zelden of nooit behoor je tot slechts 1 groep. Je kan je workout aanpassen naar je lichaamsvorm die het beste aan sluit bij 1 van die 3 groepen.

Welke soort workout past bij welke groep?

Naamloos

Volgende uitgewerkte voorbeelden zijn onafhankelijk van je doel, deze aspecten moeten onderdeel zijn van je training:

Naamloos2

Mesomorf is het meest gebalanceerde van de 3 groepen. Bijna iedere patiënt/recreatiesporter heeft de mesomorfe lichaamsvorm als doel. Maar je komt er niet met constant hetzelfde te doen. Afwisseling van soorten training, soorten oefeningen, soorten sporten, voedsel,… zorgt ervoor dat je niet alleen de ideale lichaamsvorm krijgt maar ook een duidelijke verbetering verkrijgt van je algemene gezondheid.

Mijn ervaring:

Ik ben eerder het ectomorf lichaamstype en ik zit dus vaak met krachttraining op het maximum van mijn gewicht wat ik kan heffen, zonder ooit op mijn adem te trappen. Ondertussen zit ik op een goed gewicht, heb ik voldoende kracht en mobiliteit. De logische volgende stap is me toeleggen op de core-, kracht- en cardiotraining van de mesomorfe groep.
Ook al zou mijn doel zijn om een marathon te lopen, om mijn gezondheid te bewaren zou ik sowieso krachttraining moeten blijven doen. Anders creëer ik onevenwicht in mijn lichaam.

Meer weten? Aarzel niet met te contacteren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.